Curs "Patrimonis Arqueològics de la Humanitat"

Sessió 5

Paisatge cultural de Mapungubwe (Sud-àfrica)

Un antic regne africà a la riba dels rius Limpopo i Sashe. La metal•lúrgia del ferro a l’Àfrica. Ceràmica Zhizo, pintures rupestres i altres descobertes arqueològiques. El Museu del Transvaal.


Amb la finalitat de salvaguardar restes, llocs i monuments de civilitzacions antigues, la UNESCO va fer una crida l‘any 1972 per regular i conservar el patrimoni cultural i natural mundial, amb un èxit sense precedents. Avui dia hi formen part més de 150 països i més de 1000 llocs declarats Patrimoni de la Humanitat. Repartits pels cinc continents, ens endinsarem en alguns d‘aquests enclavaments d‘extraordinari interès arqueològic.

Professora: Victòria Medina Fernando, Doctora en Arqueologia per la Universitat de Barcelona, Tròpic de Capricorni, Eix de Divulgació Científica i Cultural

10 Sessions: els dimarts, des del 25 d’abril fins al 27 de juny, de 19 a 20:30 hores.

Preu: 60 € / 50 € Socis i voluntaris

Inscripcions:

  • A la seu d’AUB (C/ Mallorca, 207, pral.)
  • Telèfon 93 452 05 52

Cartell Curs Patrimonis Arqueològics Humanitat

PROGRAMA:

1. La UNESCO i el Patrimoni Mundial de la Humanitat [25 abril]
La Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial i Cultural. World Heritage: comitè, classificació i criteris de selecció. Patrimonis que s’han quedat a la llista temptativa.


2. Angkor (Cambodja) [2 maig]
L’antiga capital de l’Imperi Khmer al nord del llac Sap. Henry Mouhot i l’École Française d’Extreme Orient (EFEO). El Parc Arqueològic d’Angkor: monuments, temples i altres descobertes.


3. Samarcanda (Uzbekistan) [9 maig]
Afrasiab i l’antiga Samarcanda. Principals monuments històrics i arqueològics de la ciutat. De Ruy González de Calvijo al Projecte SilkRODE. Altres tresors arqueològics de l’Uzbekistan.


4. Ciutat de Bath (Anglaterra) [16 maig]
Un “manantial sagrat” al comtat de Somerset. Aquae Sulis i la Britànnia romana. Arqueologia dels banys romans: tipologia i funcionalitat. Centre històric de Bath: principals monuments i descobertes. La Tabula de Peutinger.


5. Paisatge cultural de Mapungubwe (Sud-àfrica) [23 maig]
Un antic regne africà a la riba dels rius Limpopo i Sashe. La metal•lúrgia del ferro a l’Àfrica. Ceràmica Zhizo, pintures rupestres i altres descobertes arqueològiques. El Museu del Transvaal.


6. Alhambra, Generalife i Albaicín de Granada (Espanya) [30 maig]
L’Alhambra, una ciutat palatina i l’antic regne de Granada. Intervencions i exploracions arqueològiques dins el “conjunt monumental”. El Museu Arqueològic de la Alhambra. La Escuela de la Alhambra i els nous projectes de recerca internacional.


7. Timbuctú (Mali) [6 juny]
L’antiga Timbuctú, la porta d’entrada al Sàhara. De “perla del desert” a patrimoni de la humanitat en perill. Bankoni, Djenné-Djenno, i altres jaciments arqueològics de l’antiga Mali. El Museu Nacional i la Biblioteca Andalusí de Timbuctú.


8. Parc arqueològic i ruïnes de Quiriguá (Guatemala) [13 juny]
Un centre cerimonial maia a la riba del riu Motagua. Primeres exploracions, descobertes i intervencions arqueològiques. Alfred Maudslay i la seva “mirada a Guatemala”. Estels, escultures monumentals, i una “Gran tortuga”.


9. Lloc arqueològic de Al Hijr-Madain Salih (Aràbia Saudita) [20 juny]
Desenterrant el passat a l’antiga Aràbia saudita. Mada’in Saleh, un altre tresor del regne nabateu i la ruta de l’encens. Centenars de tombes, pous, inscripcions i pintures rupestres a l’oasi d’Al-Ula.


10. La Gran Muralla (Xina) [27 juny]
La Gran Muralla xinesa, un patrimoni històric i arqueològic excepcional. Qui va construir-la? Dels primers imperis a la Dinastia Ming. Recorregut i seccions destacades d’interès arqueològic. Estat de conservació i polèmiques “reparacions”.

 

Entitats col·laboradores:

logo Tròpic de CapricorniLogo-Segell-AUB-RGB_petit

 

Amics de la Unesco de Barcelona