Curs "Patrimonis Arqueològics de la Humanitat"

Sessió 8

Parc Arqueològic de San Agustín (Colòmbia).

Relíquies prehispàniques a la conca del Río Magdalena. Viatgers il·lustres i arqueòlegs: una història de la seva descoberta. Del bosc de les estàtues a la font cerimonial de Lavapatas: l’àrea arqueològica de la Cultura San Agustín. El Museo Arqueológico.


Amb la finalitat de salvaguardar restes, llocs i monuments de civilitzacions antigues, la UNESCO va fer una crida l‘any 1972 per regular i conservar el patrimoni cultural i natural mundial, amb un èxit sense precedents. Avui dia hi formen part més de 150 països i més de 1000 llocs declarats Patrimoni de la Humanitat. Repartits pels cinc continents, ens endinsarem en alguns d‘aquests enclavaments d‘extraordinari interès arqueològic.

Professora: Victòria Medina Fernando, Doctora en Arqueologia per la Universitat de Barcelona, Tròpic de Capricorni, Eix de Divulgació Científica i Cultural.

10 Sessions: els dimarts, des del 3 d’octubre fins al 19 de desembre, de 19 a 20:30 hores (exceptuant el 31 d’octubre i el 5 de desembre)

Preu: 60 € / 50 € Socis i voluntaris (places limitades). Es lliurarà documentació als assistents al curs.

Inscripcions:

  • A la seu d’AUB (C/ Mallorca, 207, pral.)
  • Telèfon 93 452 05 52

PROGRAMA:

Sessió 1 (3 d’octubre): La UNESCO i el Patrimoni Mundial de la Humanitat.
La Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial i Cultural. World Heritage: comitè, classificació i criteris de selecció. La 41a reunió del Comitè del Patrimoni Mundial.


Sessió 2 (10 d’octubre): Àrea arqueològica de Pompeia, Herculà i Torre Annunziata (Itàlia).
De l’antiga Herculanum al “Gran Projecte Pompeia”: breu història dels treballs arqueològics a la regió de la Campània. Pompeii: nous espais visitables i darreres descobertes.


Sessió 3 (17 d’octubre): Memfis i les seves necròpolis. Zona de les piràmides des de Guizeh fins Dashur (Egipte).
Un recinte funerari excepcional a l’antic Egipte. Àrea arqueològica: tombes, mastabes, temples i piràmides. El futur Gran Museu Egipci (GEM). La Llista Temptativa del patrimoni cultural egipci.


Sessió 4 (24 d’octubre): Cahokia Mounds (EEUU).
Arqueologia a la vora el riu Arkansas: la cultura ameríndia del Mississipí. Piràmides i centres cerimonials al sud dels Estats Units. Un “mound”, un “Home-ocell” i moltes puntes de fletxa.


Sessió 5 (7 de novembre): Reserva natural de Tasmània (Austràlia).
Abel Tasman i l’illa salvatge. Primeres ocupacions humanes. Arqueologia a l’estat de Tasmània. El John Elliott Classics Museum de la Universitat de Tasmània.


Sessió 6 (14 de novembre): Meidan Eman, Isfahan (Iran).
Isfahan, l’antiga capital persa i el seu centre històric. Una bella plaça al cor de la ciutat: conjunt arquitectònic i descobertes arqueològiques. El ric llegat del patrimoni cultural immaterial a l’Iran.


Sessió 7 (21 de novembre): Lloc fossilífer de Messel (Alemanya).
Una pedrera de fòssils als boscos de Sprendlingen. Un jaciment, un llac i un volcà: Messel fa 50 Ma enrere. Principals descobertes paleontològiques. El Museu de Messel i el Museu Estatal de Hesse.


Sessió 8 (28 de novembre): Parc Arqueològic de San Agustín (Colòmbia).
Relíquies prehispàniques a la conca del Río Magdalena. Viatgers il·lustres i arqueòlegs: una història de la seva descoberta. Del bosc de les estàtues a la font cerimonial de Lavapatas: l’àrea arqueològica de la Cultura San Agustín. El Museo Arqueológico.


Sessió 9 (12 de desembre): Cercles megalítics de Senegàmbia (Gàmbia).
Cercles de pedra a l’Àfrica Occidental. Un gran conjunt megalític: les àrees de Siné Ngayène i Wanar al Senegal, i Wassu i Kerr Batch a Gàmbia. Descobertes arqueològiques.


Sessió 10 (19 de desembre): Cova d’Altamira i art rupestre paleolític del nord d’Espanya.
L’art rupestre paleolític al nord d’Espanya (Cantàbria, Astúries i País Basc). 17 coves i un ric llegat d’expressions artístiques. Altamira, el futur incert d’un patrimoni arqueològic.

Entitats col·laboradores:

logo Tròpic de CapricorniLogo-Segell-AUB-RGB_petit

Amics de la Unesco de Barcelona