Documental "SWIFT: Arqueologia subaquàtica a la fi del món".


Presentació a càrrec de:

  • Rosa-M Pujol, Presidenta d’Amics de la Unesco de Barcelona.
  • Carles Aguilar (arqueòleg subaquàtic). Llicenciat en Història i postgrau/Màster en Arqueologia Nàutica i Subaquàtica Mediterrània per la Universitat de Barcelona. Impulsor i excap del departament de Protecció del Patrimoni Arqueològic Subaquàtic a FECDAS/CMAS

Dimecres 24 d’octubre, a les 18.30 h.

Entrada lliure fins a completar l’aforament.


Argument del documental

“SWIFT. Dos siglos bajo el mar” narra la història de Marcelo Rosas, un jove de Puerto Deseado qui als anys 80 del segle XX inicia una investigació per trobar l’emplaçament de la corbeta anglesa HMS Swift, enfonsada l’any 1770 molt a prop del seu poble.
Un cop localitzada, Marcelo, juntament amb un grup de submarinistes aficionats, enceten diferents expedicions per recuperar els objectes arqueològics de la corbeta.
L’objectiu d’aquestes expedicions és nodrir el museu local creat a propòsit d’aquesta troballa. Amb el temps assumeixen que la forma de treballar no és l’adient per extreure el màxim d’informació arqueològica i abandonen les activitats.
Als anys 90, amb motiu de les obres de millora del port, es planteja la conveniència d’aplicar la metodologia arqueològica per tal d’estudiar i protegir el derelicte. L’encàrrec es fa a la Dra. Dolores Elkin, qui serà responsable de l’equip d’arqueòlegs subaquàtics i de portar a terme la primera intervenció arqueològica subaquàtica a Argentina.

Duració total del documental: 80 minuts.


El jaciment arqueològic HMS Swift

El derelicte HMS Swift és una corbeta britànica (Sloop of war) destacada a les illes Malvines enfonsada l’any 1770 a causa d’un accident durant el transcurs d’una missió d’exploració a prop de Puerto Deseado a la Patagònia argentina. Tota la tripulació, a excepció de tres homes, van sobreviure al naufragi i van ser rescatats per una altra corbeta britànica destacada a les illes Maldives.
La crònica d’aquests successos va caure en mans de Marcelo Rosas, un estudiant i aficionat al submarinisme de Puerto Deseado, qui, l’any 1982, va encetar una investigació per localitzar el derelicte. Les autoritats i institucions locals van donar suport a aquestes tasques de recuperació d’objectes arqueològics creant el Museu Mario Brozoski on s’exposen els materials de la HMS Swift.
No és fins als anys 90 quan les obres de millora del port de Puerto Deseado amenacen la integritat del derelicte i, per activar una campanya arqueològica de salvament, s’encarrega la doctora Dolores Elkin que es faci càrrec de la primera intervenció arqueològica subaquàtica a Argentina. El repte inicial va ser molt gran pel fet que no existia cap arqueòleg/a nacional format per treballar sota l’aigua, les condicions extremes de l’entorn natural, extreure la màxima informació possible d’un vaixell submergit feia dos segles, etc. A aquestes dificultats es van afegir la gestió i estudi antropològic “in situ” de les restes d’un dels tripulants.
Tot plegat, fan de l’excavació i estudi de la HMS Swift un referent internacional en l’arqueologia subaquàtica.


Temes que es tractaran durant la presentació

1) La rellevància de l’excavació i estudi de la HMS Swift per a Argentina i la comunitat internacional.
2) Com treballem i apliquem la metodologia arqueològica sota l’aigua.
3) La convenció UNESCO sobre la Protecció del Patrimoni Cultural Subaquàtic.
4) Els vaixells de guerra enfonsats com a tombes de guerra.
5) La conservació dels materials arqueològics sota l’aigua.
6) La implicació de la societat en la protecció del Patrimoni.


Entitats col·laboradores:

www.alephcine.com

Twitter  Facebook  Instagram