Notícia UNESCO: Article de Pep Martí Vallverdú 1

Aleppo, runes, tragèdia i història

Primera visita de la UNESCO a la ciutat vella siriana després de la seva reconquesta

Després de la reconquesta de la ciutat siriana d’Aleppo per les tropes del govern de Damasc –amb l’ajut decisiu del poder aeri rus-, ha acabat una de les batalles més cruentes que ha ensangonat aquell país.

Ara comença l’etapa de la reconstrucció, que serà una tasca ingent perquè la ciutat, que és patrimoni de la Humanitat, està arrasada. El dia 16 de gener va arribar a Aleppo la primera delegació de la UNESCO per fer una inspecció inicial de l’estat dels baris històrics.

Una joia siriana

Gairebé una tercera part de la ciutat vella està derruïda completament, i un 60% ha patit gravíssims desperfectes. La gran mesquita dels Omeies, una de les joies de la població, està molt afectada. La mesquita va ser erigida el segle VIII. En el seu indret s’hi havia aixecat abans un temple romà i una església bizantina. No és el primer cop que pateix la destrucció, ja que ha estat flagel·lada per terratrèmols i ja va ser saquejada pels mongols el segle XIII. Allí va ser enterrat el profeta Zacaries, pare de Joan el Baptista.

Els inspectors de l’agència de les Nacions Unides van dedicar bona part del seu temps a analitzar l’estat dels centres educatius a Aleppo. Moltes escoles han estat aterrades. L’escola elemental Osam Alnadir i l’institut professional, que gaudia de gran prestigi, ha estat reduït a cendres. Des de la UNESCO es té clar que tot projecte de reconstrucció de la ciutat exigeix enfortir la xarxa escolar als barris castigats. Fer possible el retorn a les aules –que hauran de ser mòbils i provisionals en una primera etapa- és una tasca primordial.

El compromís de la UNESCO en la reconstrucció de la ciutat ha estat manifest des de l’inici de la guerra. La directora general, Irina Bokova, ho ha repetit aquests dies en afirmar que “la destrucció d’una de les urbs més antigues del món és una gran tragèdia per tota la humanitat”. Ara, la UNESCO s’abocarà en la tasca de coordinació.Pep Marti

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram