Notícia UNESCO: Article 1

La UNESCO demana a la comunitat internacional suport per reconstruir el patrimoni cultural de l’Iraq massivament destruït

La Conferència Internacional de Coordinació per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural en les Zones alliberades de l’Iraq, ha conclòs avui en la seu de la UNESCO després de dos dies de treballs en els quals es varen fixar les pautes per elaborar un pla d’acció urgent a mig i llarg terminis que contribueixi a preservar els rics, diversos i mil·lenaris llocs arqueològics del país, els seus museus, el seu patrimoni religiós i els seus centres urbans històrics.

Els participants en la conferència –membres del govern iraquià i uns 80 experts internacionals en patrimoni– varen acordar crear un Comitè de pilotatge UNESCO-Iraq amb la finalitat de coordinar i promoure les nombroses iniciatives nacionals i internacionals per rehabilitar el patrimoni cultural de l’Iraq.

Iraq

La Directora General de la UNESCO, Irina Bokova, va estimar que els danys són encara més greus del que es temia i va descriure la reunió com el principi d’un llarg procés de rehabilitació que requerirà decennis de feina. “Estem en un moment decisiu per al poble iraquià i per la comprensió mundial del paper que desenvolupa el patrimoni per les societats en situacions de conflicte”. En els darrers tres mesos, la UNESCO ha enviat missions d’emergència a Nínive i Nimrud, així com una missió d’avaluació de danys al lloc del patrimoni mundial d’Asur: “La UNESCO ja està mobilitzant-se en el terreny per ajudar a l’Iraq a protegir el seu patrimoni i els objectes en risc i a garantir la seguretat i la vigilància dels llocs”, va afegir.

Segons Qais Rasheed, el viceministre de Cultura, d’antiguitats i de turisme de l’Iraq, els extremistes violents han causat importants danys en llocs arqueològics d’importància mundial, destruint fins al 70% del lloc de Nínive i el 80% de Nimrud. A Mossul i altres llocs, varen cavar túnels de manera sistemàtica a la recerca d’antiguitats per vendre-les per internet i en el mercat negre. En aquest sentit, Mohammad Iqbal Omar, ministre d’Educació de l’Iraq, va destacar: “Hem d’aturar el tràfic d’antiguitats iraquianes, complir amb la Resolució 2199 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides (que prohibeix tot tipus de comerç amb béns culturals procedents de l’Iraq i de Síria) i tallar de soca-rel els ingressos monetaris del Daesh”.


“Mentre recuperem el nostre país, necessitem el suport de la UNESCO, de les Nacions Unides i d’altres instàncies per rehabilitar els museus, les ciutats i els llocs i per recuperar les obres robades”, va dir Fyriad Rawanduzi, ministre de Cultura de l’Iraq. “Precisem un pla i un cronograma, i també ajuda tècnica i financera”, va afegir.

La conferència va incloure també una reunió d’informació per als representants dels 195 Estats Membres de la UNESCO, crucial per recaptar fons per les accions prioritàries de salvaguarda identificades durant la reunió: llocs arqueològics, museus i les seves col·leccions, llocs del Patrimoni Mundial i els llocs de la llista indicativa de l’Iraq (inventari de béns susceptibles de convertir-se en patrimoni mundial en un futur), manuscrits antics, edificis històrics, patrimoni urbà i patrimoni religiós.

Moltes de les accions identificades es consideren urgents, en particular la necessitat de portar a terme una avaluació completa dels danys i d’envoltar els llocs més exposats.

“Daesh ho va intentar, però mai aconseguirà esborrar la nostra cultura, identitat i història ni els pilars de la civilització. Demano al món que ens ajudi”, va dir el ministre d’Educació de l’Iraq.

La reunió, organitzada per la UNESCO i el ministeri de Cultura d’Iraq, compta amb el suport financer del govern del Japó en el marc del Projecte “Conservació preventiva de les col·leccions museístiques i del patrimoni cultural d’Iraq en risc imminent”, que porta a terme l’oficina de la UNESCO a Iraq.

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram