Notícia UNESCO: Article de Pep Martí Vallverdú 6

La UNESCO adverteix altre cop al govern espanyol sobre la situació de Doñana

L’agència de les Nacions Unides podria incloure el parc natural en el seu llistat de patrimoni en perill.

La situació del Parc Natural de Doñana continua generant controvèrsia. Un informe de la UNESCO ha tornat a mostrar la preocupació que hi ha en l’agència de les Nacions Unides sobre la protecció de la zona, que ha aixecat també fortes crítiques entre les associacions ecologistes i de defensa del territori, amb la WWF (Fons Mundial per a la Natura) al davant (http://www.wwf.es/somos/).

El tema s’arrossega des de fa anys, però ara l’avís de la UNESCO ha estat enèrgic i ha d’obligar les autoritats espanyoles a moure peça. La UNESCO aixeca la veu per assenyalar alguns dels punts sensibles per la preservació de l’espai: la manca d’aigua necessària per assolir una protecció completa de l’aqüífer; el risc que suposen els projectes d’emmagatzematge de gas, i el compromís d’impedir dragar el riu Guadalquivir per facilitar l’accés de grans vaixells fins a Sevilla, un projecte que ha mobilitzat les entitats de defensa del medi ambient.

La UNESCO demana a les administracions responsables -l’executiu espanyol i la Junta d’Andalusia- una aposta més contundent en la protecció de l’espai protegit. Des de WWF Espanya, s’han fet diverses crides a combatre una situació que posa en perill la protecció de la zona (http://www.wwf.es/nuestro_trabajo_/agua/donana/).

Un dels fets més alarmants, segons els conservacionistes, és el desenvolupament de l’agricultura intensiva en comarques properes al parc d’una manera descontrolada, així com l’existència de nombrosos pous il·legals d’extracció d’aigua. De fet, la UNESCO exigeix a l’estat espanyol que adopti mesures urgents abans del febrer del 2018.

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram