Notícia UNESCO: Article de Pep Martí Vallverdú 3

La UNESCO, al costat de Colòmbia.

La directora general de l’organització, Irina Bokova, ha visitat Colòmbia per mostrar el seu suport al procés de pau i participar en la Cimera Mundial de Premis Nobel de la Pau que ha tingut lloc a Bogotà del 2 al 5 de febrer.

 

Irina Bokova viatja a Bogotà per expressar el suport de l’organització al procés de pau. Colòmbia viu un moment decisiu en la seva història. El president Juan Manuel Santos ha engegat, amb moltes dificultats internes, un procés de pau i reconciliació per tancar les ferides que han ensangonat el país durant dècades. I la UNESCO jugarà un paper rellevant en el procés iniciat. La directora general de l’organització, Irina Bokova, ha visitat Colòmbia per mostrar el seu suport al procés de pau i participar en la Cimera Mundial de Premis Nobel de la Pau que ha tingut lloc a Bogotà del 2 al 5 de febrer. La trobada va ser inaugurada pel president Santos, que va obtenir precisament el Nobel de la pau 2016 pels acords amb la guerrilla. La màxima responsable de la UNESCO ha mantingut contactes d’alt nivell amb les autoritats colombianes.

Un conflicte enquistat

Els acords de pau entre el govern colombià i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) va posar fi a una guerra que va causar més de set milions de desplaçats i prop de 250.000 morts. Feia anys que l’executiu de Santos treballava intensament per assolir la fi de la violència. El 26 de setembre del 2016 es va signar a Cartagena d’Índies l’acord, però el referèndum posterior per ratificar-lo va donar un resultat negatiu per unes dècimes. Això va obligar a modificar l’acord, que finalment va ser aprovat pel Congrés.

La diplomàcia tranquil·la de la UNESCO

La UNESCO va donar suport a les negociacions, i Bukova ha elogiat en diverses ocasions el coratge polític del president Santos, que va haver d’afrontar una dura oposició de la dreta colombiana més intransigent. En els acords s’insisteix molt en la necessitat de la reconstrucció del país i de la reinserció dels antics guerrillers. És el capítol de la reinserció un dels més delicats del procés, perquè els acords contemplen la possibilitat que els antics caps de les FARC puguin integrar-se plenament en la vida política, cosa que topa amb l’oposició del sector de l’expresident colombià Uribe, antic mentor de Santos i avui el seu principal adversari. Però el govern colombià ha demanat a la UNESCO que ajudi en tots els possibles en el capítol de l’educació, que serà clau en la reinserció dels exmembres de les FARC en la vida civil. Bukova ha parlat aquests dies, des de Bogotà, de la importància dels valors de la pau i la tolerància en els plans educatius per fer canviar unes mentalitats ancorades en la cultura de la violència. Tècnics de la UNESCO participaran en els programes de formació que s’engegaran per consolidar una cultura de pau en la societat colombiana. El combat per la reconciliació a Colòmbia i la UNESCO han estat sempre a prop. Cal recordar que la UNESCO atorga cada any un Premi a la Llibertat de Premsa que porta el nom de Guillermo Cano, periodista colombià, que va ser fundador del diari “El Espectador”, un dels grans rotatius del país i que es va caracteritzar per l’exercici d’un periodisme crític i compromès contra la violència. Cano va ser assassinat el 1986 per uns sicaris vinculats al narcotràfic. Precisament quan es va acordar l’alto-el-foc entre el govern i les FARC. El juny passat, quan l’acord ja es veia a tocar, Bokova va tenir unes paraules de record pel periodista malaguanyat. L’alto-el-foc definitiu ha estat per ell el millor homenatge.   Pep Marti

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram