Notícia UNESCO: Article de Pep Martí Vallverdú 2

El factor Trump planteja dubtes sobre la futura relació amb la UNESCO

Amb Ronald Reagan, els Estats Units van abandonar l’organització, a la qual van tornar el 2003

A partir del 20 de gener, l’Administració Trump serà una realitat. I un dels molts dubtes que planteja l’arribada del nou govern nord-americà és quin tipus de relacions tindrà Washington amb l’agència de les Nacions Unides. Bufen aires aïllacionistes als Estats Units, i les relacions amb la UNESCO poden ser una víctima de les noves orientacions en política exterior del president electe.

L’octubre passat, ja es va produir una enganxada entre l’aleshores candidat republicà, Donald Trump, i la UNESCO, arran d’una declaració de l’organisme internacional en què, a proposta de Palestina, es feia una defensa del patrimoni cultural i religiós de l’esplanada de les Mesquites sense que hi hagués una menció explícita a la importància que l’espai té pel judaisme. En aquell moment, Trump va aprofitar per fer una crítica severa de la UNESCO, alhora que defensava traslladar l’ambaixada dels EUA a Israel de Tel Aviv a Jerusalem.

En el tema de les relacions amb la UNESCO, Obama sempre ha estat sotmès a la pressió del Congrés, molt bel·ligerant en tot el que pugui afectar les relacions amb Israel. De fet, no hi ha hagut una normalització plena de les relacions entre Washington i la UNESCO des de la crisi que va suposar la sortida dels EUA durant el mandat de Ronald Reagan.

Quan Reagan se’n va anar

Les relacions entre la UNESCO i els Estats Units ha passat per diversos alts i baixos. En els temps finals de la guerra freda, Washington es va queixar de l’actuació de la UNESCO, que va considerar massa propera als interessos de la Unió Soviètica. Això malgrat el fet que l’URSS també criticava moltes actuacions de l’organització. Fins al punt que el 1984, sota l’Administració Reagan, els EUA van abandonar la UNESCO, tot mantenint-se com a observadors. L’any següent, seria el Regne Unit el que abandonaria l’organisme.

La Gran Bretanya va retornar el 1997, i els EUA ho farien més tard, el 2003, durant l’Administració Bush. L’any 2011, quan la UNESCO va admetre Palestina com a membre, es van reobrir les ferides, i els Estats Units, ja amb el govern de Barack Obama, va congelar la tramesa de fons a l’agència.

Pep Marti

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram