Aula de Ciència i Tècnica - Col·loqui: "Metall rars, escassos i cars"

Aula de Ciència i Tècnica – Col·loqui: “Metall rars, escassos i cars”

Metalls rars, escassos i cars… Tercera revolució industrial (i energètica)?  I com a conseqüència Guerra Freda 2.0?

Ceri, Erbi, Europi, Itri, Lantà, Liti, Ruteni…, són alguns dels metalls rars que són de vital importància per a  les noves tecnologies, també anomenades verdes.

Es necessiten en la fabricació de components electrònics (per a mòbils, ordinadors, superconductors, automòbils…) panells solars, catalitzadors, fibra òptica, imants de míssils, piles i bateries, làsers, pantalles de mòbils, de tauletes, d’ordinadors, d’aparells de televisió, acers inoxidables, aliatges…

No es troben en estat pur, tots s’han d’extreure dels corresponents minerals en els que es troben (en poc percentatge) a la natura.

Algun, com el Liti, ens es familiar com a component de les piles que més habitualment utilitzem en rellotges, estacions meteorològiques domèstiques… o com a component de les bateries recarregables dels telèfons mòbils,  però la major part ens són força desconeguts.

Alguns ja han estat objecte de conflictes armats i/o diplomàtics i si tenim present que la demanda d’aquests metalls creix sense parar i que la Xina en disposa de gairebé el 90 % de les reserves mundials, ja tenim el Nou Conflicte muntat.

No oblidem, a més a més, que com més sofisticat és un sistema o mecanisme que fabriquem, més dificultós i costós és tan de produir com de reciclar. Hi comença a haver seriosos dubtes de si aquestes noves tecnologies són tan verdes com diuen.


Col·loqui a càrrec del Dr. Claudi Mans Teixidó (Badalona, 1948). Catedràtic emèrit del Dept. d’Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona. Divulgador de la ciència quotidiana, amb vuit llibres de divulgació, més de 200 articles i gran nombre de conferències. Col·laborador de CosmoCaixa  i d’elBulliLab. Entre d’altres diverses ocupacions.


Dimecres 10 de juny, a les 18.30 hores, a la seu d’Amics Unesco de Barcelona (C/ Mallorca, 207, pral.).

3 € (gratuït per a socis i voluntaris).

Amics de la Unesco de Barcelona

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram