Cicle "Cine i Psicoanàlisi 2019-20": "Dones en la vora... un enigma"

Cicle “Cine i Psicoanàlisi 2019-20”: “Dones en la vora… un enigma”


Miquel Compte i Hugo Monteverde ens presenten un nou cicle de Cinema i Psicoanàlisi per a aquest curs 2019-20 que portarà per títol: “Dones en la vora … un enigma”

A través de cinc pel·lícules, “Un sol interior” de Claire Denis, “Dones del segle XX” de Mike Mills, “Frances Ha” de Noah Baumbach, “Lady Bird” de Greta Gerwig i “Frances” de Graeme Clifford, els convidem a participar i reflexionar sobre la dona i el femení en aquest aquí i ara social tan complex. Temes com la posició de les dones davant l’amor, el seu rol en una societat que circula a una velocitat de vertigen, el declivi del model patriarcal o la violència que pot patir, i no només, a les mans dels homes, aniran sorgint i es debatran en les nostres reunions.

La vella pregunta de Freud, “Què vol una dona?”, pregunta que en aquest segle XXI està per respondre ens donarà peu a interessants debats i les aportacions del psicoanalista francès Jacques Lacan ens ajudaran a veure un punt de vista diferent respecte a un tema que tanta controvèrsia desperta.


Frances Ha” és una pel·lícula nord-americana del 2012  dirigida per Noah Baumbach. D’ell podem recordar “Una historia de Brooklyn” que és on va néixer i es desenvolupa una part del film que veurem.

L’actriu principal i també guionista és Greta Gerwig a qui vam veure en l’anterior trobada del cicle a “Dones del segle XX” fent un paper destacat i a la que tornarem a veure com a directora a “Lady Bird”.

En un format que fa pensar en “Manhattan” de Woody Allen, seguirem el pas de maduresa que fa la protagonista on l’alegria i la despreocupació amb que viu la vida va canviant a allò que, sense ser tot el que desitja, sí que és possible.

Les relacions que Frances va teixint amb les persones, singularment, amb la seva amiga, ens permetran seguir reflexionant en la manera com les dones, una per una ja que, segons Lacan, La Dona no existeix, aborden la sempre difícil relació amb l’Altre.

Si a la primera pel·lícula del cicle (“Un sol interior”) veiem l’ideal de sostenir al pare  i “Dones del segle XX” ens permetia captar la irremeiable insuficiència masculina, en aquest tercer film, la preclosió psicòtica del pare es posarà sobre el taulell per afegir un element més en la comprensió del mon de la dona.

Ens agradaria comptar amb la seva presencia i, si així ho volen, amb la seva participació per tal de fer més rica la reflexió sobre aquest enigma que constitueix l’univers femení. 

Hugo Monteverde i Miquel Compte


Divendres 13 de gener, a les 19 hores, a la seu d’Amics Unesco de Barcelona (C/ Mallorca, 207, pral.).


PROGRAMACIÓ
Divendres 22 de novembre de 2019“Un sol interior”, de Claire Denis.
Divendres 13 de desembre de 2019“Dones del segle XX”, de Mike Mills.
Divendres 17 de gener de 2020“Frances Ha”, de Noah Baumbach.
Divendres 14 de febrer de 2020“Lady Bird”, de Greta Gerwig.
Divendres 20 de març de 2020“Frances”, de Graeme Clifford.

Amics de la Unesco de Barcelona