Cicle "Cine i Psicoanàlisi 2019-20": "Dones en la vora... un enigma"

Cicle “Cine i Psicoanàlisi 2019-20”: “Dones en la vora… un enigma”


Miquel Compte i Hugo Monteverde ens presenten un nou cicle de Cinema i Psicoanàlisi per a aquest curs 2019-20 que portarà per títol: “Dones en la vora … un enigma”

A través de cinc pel·lícules, “Un sol interior” de Claire Denis, “Dones del segle XX” de Mike Mills, “Frances Ha” de Noah Baumbach, “Lady Bird” de Greta Gerwig i “Frances” de Graeme Clifford, els convidem a participar i reflexionar sobre la dona i el femení en aquest aquí i ara social tan complex. Temes com la posició de les dones davant l’amor, el seu rol en una societat que circula a una velocitat de vertigen, el declivi del model patriarcal o la violència que pot patir, i no només, a les mans dels homes, aniran sorgint i es debatran en les nostres reunions.

La vella pregunta de Freud, “Què vol una dona?”, pregunta que en aquest segle XXI està per respondre ens donarà peu a interessants debats i les aportacions del psicoanalista francès Jacques Lacan ens ajudaran a veure un punt de vista diferent respecte a un tema que tanta controvèrsia desperta.


Divendres 14 de febrer, a les 19 hores, a la seu d’Amics Unesco de Barcelona (C/ Mallorca, 207, pral.).


“Lady Bird és una pel·lícula nord-americana de l’any 2017 escrita i dirigida per Greta Gerwig, dona que està esdevenint molt present en el cicle de cinema que anem projectant. Era una de les protagonistes a “Dones del segle XX”, era coguionista i actriu principal a “Frances Ha“, i en aquesta pel·lícula és la directora a banda d’haver-la escrit.

El film va tenir un munt de nominacions en els premis Oscar d’aquell any, també en els premis BAFTA i, a més, va guanyar en els Globus d’Or a la categoría de “Millor pel·lícula” i “Millor actriu principal”.

L’actriu protagonista és Saoirse Ronan de procedència irlandesa però nascuda en el barri del Bronx de Nova York i que aquest 2020 opta a l’Oscar com a actriu principal per “Mujercitas“, precisament dirigida per Greta Gerwig.

Cal fer esment de l’altra actriu important en el film que és la Laurie Metcalf. No és d’aquelles primeres figures glamuroses dins del firmament del món del cinema, però és d’aquelles anomenades actrius secundàries que sempre s’agraeixen en pantalla. Potser alguns de vostès recorden el seu paper a la sèrie de TV “Roseanne“.

En el no tant idíl·lic paisatge californià, una adolescent (Lady Bird) tracta de trobar el seu propi camí i veure realitzat el seu somni de viure a la costa Est dels Estats Units. El sempre traumàtic encontre amb l’altre de les relacions (també en el sentit sexual), una atmosfera religiosa que sent com ofegadora, la insuficiència masculina encarnada en el pare i les complicades relacions mare/filla són alguns dels temes que podem trobar en aquesta pel·lícula i que ens permetran seguir reflexionant al voltant de l’enigma que per a molts és sinònim de dona.

Com sempre, ens agradaria comptar amb la seva presencia i participació en els comentaris per tal d’enriquir el més possible el debat després de la projecció.


PROGRAMACIÓ
Divendres 22 de novembre de 2019“Un sol interior”, de Claire Denis.
Divendres 13 de desembre de 2019“Dones del segle XX”, de Mike Mills.
Divendres 17 de gener de 2020“Frances Ha”, de Noah Baumbach.
Divendres 14 de febrer de 2020“Lady Bird”, de Greta Gerwig.
Divendres 20 de març de 2020“Frances”, de Graeme Clifford.

Amics de la Unesco de Barcelona