Cicle de Cine i Psicoanàlisi: "Formes de l'Impossible"

Cicle de Cine i Psicoanàlisi: “Formes de l’Impossible”

Amigues, amics,

Com hem manifestat algunes vegades, és la nostra intenció continuar amb l’espai del Cicle de Cine i Psicoanàlisi que hem dut a terme els últims anys. Com en el curs del 2019-2020 i fins que es va poder, la seu d’Amics Unesco Barcelona ens ofereix ara la possibilitat de reprendre el cicle que havíem pensat amb el nom de “Formes de l’Impossible”. El Real, sota una forma aparentment impossible com una pandèmia, ens ha remogut i seguim creient que la Psicoanàlisi pot aportar un punt de vista diferent que ens ajudi a reflexionar sobre aquest enigmàtic retorn a la “nova normalitat”.

Com també hem dit sempre, creiem que (igual que a la nostra pràctica clínica) el presencial ha de prevaldre. Precisament en aquests temps on el llaç social ha quedat relegat, és moment de tornar a les trobades presencials en les que quelcom de la incertesa està inevitablement present.

És per això que pensem a trobar-nos amb vostès en tres ocasions abans de les vacances estiuenques i tancar el cicle en l’últim trimestre de l’any. Com és lògic, i de comú acord amb Amics Unesco Barcelona, seguirem prenent totes les precaucions necessàries (distància, aforament, mesures higièniques) perquè tots els assistents ens sentim el màxim de confortables possibles.

Els enviem, doncs, el cartell amb les dates previstes, i la fitxa tècnica de la pel·lícula programada per a aquesta sessió.

Amb un desig de salut per a tothom, els animem a participar en aquest espai de debat i reflexió.

Miquel Compte i Hugo Monteverde.


Divendres 18 de juny, a les 19 hores, a la seu d’Amics Unesco Barcelona.

“Desayuno en Plutón”

FITXA TÈCNICA
“Esmorzar a Plutó” és una pel·lícula de 2005 dirigida pel cineasta irlandès Neil Jordan. El film està basat en la novel·la del mateix nom de l’escriptor Patrick McCabe que també va col·laborar amb Jordan en el guió.

D’aquest director podem recordar, entre d’altres, “Mona Lisa”, “Juego de lágrimas”, “Entrevista con el vampiro” o “Michael Collins”. A més de Cillian Murphy que interpreta a Patrick/Patricia, podrem veure Liam Neeson i Stephen Rea en diferents rols com els actors més coneguts i habituals en les pel·lícules de Jordan.

Ambientada a la Irlanda dels anys 60 i 70, el film ens explica la història de Patrick/Kitten/Patricia (Cillian Murphy), un travestí orfe, el somni més gran del qual és trobar a la seva mare biològica, que el va abandonar per anar-se’n a viure a Londres. 

Amb una banda sonora excepcional amb les cançons de l’època, la pel·lícula exposa les dificultats del Patrick en la seva elecció de gènere en un ambient rural i fortament catòlic. Paral·lelament ens mostra el conflicte angloirlandès d’aquell moment. La lluita de l’IRA amb l’exèrcit anglès a la frontera amb Irlanda del Nord i els atemptats amb bombes dels republicans irlandesos al cor d’Anglaterra a mitjans del 70.
En un moment en què el sexe binari entès com sentir-se home o dona comença a percebre per alguns com a insuficient? I sorgeixen noves formes impossibles?, la pel·lícula ens pot ajudar a pensar en temes tan actuals com la identitat de gènere, el tema “trans” o la sempre traumàtica relació entre pares i fills.

Amics de la Unesco de Barcelona

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram