Col·loqui "El disseny industrial a Catalunya, pionera a l'Estat Espanyol" (Aula de Ciència i Tècnica a AUB)

Col·loqui “El disseny industrial a Catalunya, pionera a l’Estat Espanyol” (Aula de Ciència i Tècnica a AUB)

Podeu veure la PROGRAMACIÓ aquí

Col·loqui del Cicle Aula Ciència i Tècnica: “El disseny industrial a Catalunya, pionera a l’Estat Espanyol”.


  • La Revolució Industrial a Catalunya va ser capdavantera a l’Estat.
  • El Modernisme va situar Barcelona al nivell artístic de les millors capitals europees: Brussel·les, París, Viena…
  • Després del declivi cultural, entre d’altres, aportat per l’època franquista, Catalunya va aconseguir en poc temps, entre els anys 60 i els anys 80, tornar a ser pionera en el disseny, frec a frec amb el disseny italià, alemany o japonès.

Aquestes són algunes de les fites que ens permeten veure la vitalitat de les creacions catalanes. Repassarem aquestes fites fonamentals, centrant-nos sobretot en el disseny d’objecte, així com en el rerefons econòmic, polític i social que les van fer possibles.


A càrrec de Sílvia Puig Pagès, Doctora en Belles Arts (UB). Professora de l’Escola Massana des de 1984, adscrita al Departament de Disseny i al d’Humanitats.

És autora del llibre “La Medida de las Cosas”, fruit d’una extensa investigació sobre el disseny dels objectes (joies, mòbils, mobles, gratacels…) amb relació a les mides del cos humà (dit, mà, braç, cos…) No és només una qüestió quantitativa, sinó també tot un univers de significats i símbols. Ha publicat diversos articles en revistes especialitzades i és també autora de diverses ponències en congressos relacionats amb el disseny i amb la història del disseny.

La Revolució Industrial a Catalunya va ser capdavantera a l’Estat. El Modernisme va situar Barcelona al nivell artístic de les millors capitals europees: Brussel·les, París, Viena…Després del declivi cultural, entre d’altres, aportat per l’època franquista, Catalunya va aconseguir en poc temps, entre els anys 60 i els anys 80, tornar a ser pionera en el disseny, frec a frec amb el disseny italià, alemany o japonès.

Aquestes són algunes de les fites que ens permeten veure la vitalitat de les creacions catalanes. Repassarem aquestes fites fonamentals, centrant-nos sobretot en el disseny d’objecte, així com en el rerefons econòmic, polític i social que les van fer possibles.


Dimarts 17 de desembre, a les 19 hores, a la seu d’Amics Unesco de Barcelona.

Aportació: 3 € (socis i voluntaris AUB gratuït).

Amics de la Unesco de Barcelona