Cicle "Pedagogia compartida: Catalunya i Occitània"

Cicle “Pedagogia compartida: Catalunya i Occitània”

Conferència “Romanicitat de l’occità”

A càrrec del Dr. José Enrique Gargallo Gil, del Departament de Filologia Romànica de la UB

L’espai occità es troba al cor del contínuum romànic de l’Europa occidental; allò que el romanista Amado Alonso concebé amb el rètol de Romània continua. I aquesta centralitat territorial determina una delimitació amb espais romànics diversos, a sud, a nord i a llevant; espais romànics que tenen projecció a la península Ibèrica, com l’aragonès i el català; la resta de bloc gal·loromànic (oïl, a través del Creissent; ifrancoprovençal); i varietats gal·loitàliques, com el lígur i el piemontès, que constitueixen l’extrem nord-occidental del bloc italoromànic.

Una centralitat territorial que condiciona la seva fesomia diversa, que apunta elements de romanicitat compartida amb els espais veïns: així, alguns dels elements constitutius de l’especificitat del gascó (f- > h-, pèrdua de -n-, tractament de -ll-) tenen continuïtat en castellà i aragonès, o en la realitat no romànica que és el basc; o altres elements característics del conjunt occità, com l’evolució de [o] tònica a [u], traspassen els llindars de la llengua i atenyen el català rossellonès.

I els llindars de la llengua, en general, no corresponen a delimitacions precises, sinó a zones de frontera difusa, àrees permeables: com el ja esmentat Creissent, el complex espai de contacte occitanopiemontès, o la zona de confluència catalanollenguadociana. Només els Pirineus centrals semblen aixecar un mur entre l’occità i l’altoaragonès, una frontera nítida, però fins i tot aquesta no impedeix l’afinitat romànica transpirinenca, com va observar Elcock (1938);1 ni la circulació de mots occitans que travessen la gran barrera pirinenca, com el pai d’algunes valls altoaragoneses, o la beroya ansotana “chavala bien criada” (EBA),2 adaptada a partir de la beròia ‘bella, bonica’ del gascó.

Dijous 17 d’octubre, a les 19 hores, a la seu d’Amics Unesco de Barcelona.


Aquest cicle de conferències és el segon que organitza Amics de la Unesco de Barcelona sobre Occitània, aquest cop amb motiu de la proclamació per part de l’ONU del 2019 com Any Internacional de les Llengües minoritzades.

Veure tota la PROGRAMACIÓ aquí

Accés lliure. Aforament limitat, es recomana reserva d’assistència al telèfon 934520552 o a info@amicsunescobarcelona.cat


Resum de les 6 sessions:

  1.  Romanicitat de l’occità (17 d’octubre de 2019). / Seu d’AUB (C/ Mallorca, 207, pral.), a les 19 hores.
  2.  Dificultats d’acquisió lingüística als instituts i col·legis de Montpelhièr. Metodologies de recerca per valorar el grau de transmissió de l’occità en l’àmbit escolar (24 d’octubre de 2019). / Seu d’AUB (C/ Mallorca, 207, pral.), a les 19 hores.
  3. Les Calandretas, escoles occitanes immersives i obertes al plurilingüisme (7 de novembre de 2019). / CONFERÈNCIA AJORNADA
  4. Les contribucions del CAOC a les relacions catalanooccitanes en l’àmbit educatiu (14 de novembre de 2019). / Centre Cívic Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491), a les 19 hores.
  5. Les contribucions mútues entre l’Escola Catalana i l’Occitana a partir de la instrumentació pedagògica (21 de novembre de 2019). / Centre Cívic Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491), a les 19 hores.
  6. El futur de l’ensenyament a Catalunya i a Occitània: reptes per a un aprenentatge col·laboratiu en un món de canvis socials i tecnològics per al s. XXI (28 de novembre de 2019). / Seu d’AUB (C/ Mallorca, 207, pral.), a les 19 hores.
  7. Les Calandretas, escoles occitanes immersives i obertes al plurilingüisme (12 de desembre de 2019). / Seu d’AUB (C/ Mallorca, 207, pral.), a les 19 hores. CONFERÈNCIA QUE ES VA AJORNAR EL PASSAT 7 DE NOVEMBRE

AMB EL SUPORT DE

 

Amics de la Unesco de Barcelona

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram