Cicle "Espais de reflexió en bioètica" - Conferència "Transhumanisme: l'ésser humà 2.0""

Cicle “Espais de reflexió en bioètica” – Conferència “Transhumanisme: l’ésser humà 2.0″”

Els nous reptes de la reproducció humana, els misteris del cervell, el futur de la genètica, el control de les nostres dades de salut, els problemes de la soledat i l’envelliment, el final de la vida… Aquests temes vinculats a la bioètica i a la vida humana generen un intens debat i han esperonat Amics de la Unesco de Barcelona (AUB) i la Fundació Víctor Grífols i Lucas a sumar esforços per organitzar conjuntament un cicle de conferències per debatre’ls amb profunditat. Per això han signat un conveni per engegar aquest programa -dins de la secció “Espais de reflexió” d’AUB que s’iniciarà el proper 1 d’octubre, precisament sobre la reproducció humana.

El conveni és important perquè suposa el treball conjunt de dues entitats emblemàtiques. Amics de la Unesco de Barcelona és la primera entitat Unesco creada a l’estat espanyol. Va ser fundada el 1959 per defensar els valors de la cultura, l’educació i la ciència. Continua sent, com aleshores, una associació independent basada en l’activitat dels seus socis, i un exemple de bona feina i servei al país des d’una catalanitat compromesa socialment.

La Fundació Víctor Grífols i Lucas està vinculada a la companyia Grífols, especialitzada en salut i medicina biològica, un referent mundial. La fundació es va crear per esperonar el debat i la reflexió sobre els aspectes vinculats a l’ètica i la salut. Aquest divendres, la directora general, Núria Terribas, i la presidenta d’Amics de la Unesco, Rosa Maria Pujol, han signat el conveni que farà possible el cicle. És un exemple de les moltes activitats  que es generen des de la societat civil.

(Article de Pep Martí a Naciódigital)


Conferència “Transhumanisme: l’ésser humà 2.0”.

A càrrec de Miquel-Àngel Serra, doctor en Biologia per la UAB, expert en bioètica de la investigació biomèdica.

Miquel-Àngel Serra, Doctor en Biología i neurofarmacòleg. Codirector del curs.

En els darrers anys hem assistit a l’eclosió de noves tecnologies en l’àmbit de la Neurociència, la Biotecnologia, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i les Ciències Cognitives, les NBTIC, que estan significant un canvi sense precedents en les nostres vides. La seva utilització en la cura de malalties s’està duent a terme, en molts casos amb resultats prometedors, segons les normes ètiques acceptades mundialment (com ara els assajos clínics), però també podrien emprar-se en el “millorament” dels éssers humans sans per dotar-los de capacitats per sobre de la normalitat.

La ideologia transhumanista advoca per aquesta utilització segons el que anomenen els tres pilars, la súper-intel·ligència, la super-longevitat i el super-benestar, per transformar radicalment l’home i la dona, primer en transhumans (Humans 2.0) i, finalment, en post-humans, amb característiques tals que configurarien una nova espècie, completament diferent i molt superior als humans actuals.

La ponderació en el judici ètic dels riscos i els beneficis de l’aplicació d’aquestes tecnologies emergents, així com de la vida i dignitat dels éssers humans que s’hi puguin beneficiar o perjudicar, ha de guiar-nos per tal de prendre les decisions, com a individus i com a societat, que estiguin més d’acord amb la nostra naturalesa i respectin la nostra llibertat. Les posicions transhumanistes no sempre ho respecten, més aviat sembla que es podrien augmentar les diferències entre individus, segons estiguin “millorats” o no, i minimitzen els riscos enfront d’una avaluació crítica de l’impacte d’aquestes tecnologies en les futures generacions i en el nostre planeta.


Aforament limitat. Cal reserva d’assistència (93 452 0552 / info@amicsunescobarcelona.cat)


PROGRAMA DEL CICLE

1 octubre 2019 – “Reproducció humana: nous reptes

7 novembre 2019 – “El misteri del cervell humà

9 gener 2020 – “Cap on va la genètica?

6 febrer 2020 – “Qui gestiona les nostres dades de salut?

5 març 2020 – “Transhumanisme: l’ésser humà 2.0

2 abril 2020 – “Som el que mengem

7 maig 2020 – “Envelliment i soledat

4 de juny 2020 – “Final de la vida: qui decideix per mi?

Les sessions tindran lloc a la seu d’AUB (C/ Mallorca, 207 pral.) a les 19 h, a excepció de la sessió inaugural de l’1 d’octubre, que tindrà lloc al Palau Macaya (Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona).

En col.laboració amb la Fundació Víctor Grifols i Lucas (Soci protector d’AUB).

Amics de la Unesco de Barcelona