Curs "Patrimonis Arqueològics de la Humanitat"

Curs “Patrimonis Arqueològics de la Humanitat”

Sessió 1: La UNESCO i el Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Professora: Victòria Medina Fernando, Doctora en Arqueologia per la Universitat de Barcelona, Tròpic de Capricorni, Eix de Divulgació Científica i Cultural

Preu: 60 € / 50 € Socis i voluntaris

Inscripcions:

  • A la seu d’AUB (C/ Mallorca, 207, pral.)
  • Telèfon 93 452 05 52

PROGRAMA:

1. La UNESCO i el Patrimoni Mundial de la Humanitat [17 gener]
La Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial i Cultural. World Heritage: comitè, classificació i criteris de sel•lecció. Què és el Patrimoni Immaterial Cultural? Més enllà de les tradicions i expressions orals.


2. Taj Mahal (Índia) [24 gener]
Un mausoleu indi a la riba del riu Yamuna. Arquitectura mogol del s. XVI: estructura i elements decoratius. Arqueologia dels jardins: noves descobertes. L’Archaeological Survey of India.


3. Ciutat prehispànica i Parc nacional de Palenque (Mèxic) [31 gener]
Palenque 1784: l’inici de l’aventura arqueològica maia. Una antiga ciutat a l’estat de Chiapas. Principals elements arquitectònics: temples, palaus i altres estructures. Alberto Ruz Lhuillier i la tomba de Pakal.


4. Tomba tràcia de Sveshtari (Bulgària) [7 febrer]
Bulgària, l’antiga terra dels tracis. Or i aixovars funeraris a la reserva històric-arqueològica de Sboryanovo. La necròpolis prehistòrica de Varna.


5. Palaus Reials d’Abomey (Benín) [14 febrer]
De l’antic regne Dahomey als palaus del s. XVII. Abomey: estructura, tècniques i materials dels palaus. Els bronzes de Benín i els pobles edo del s. XIII. Les col•leccions del Museu d’Història d’Abomey.


6. Su nuraxi de Barumini (Sardenya) [21 febrer]
Un jaciment arqueològic de la Cultura dels nurags. L’Edat del Bronze a l’illa de Sardenya. Quina funció tenien aquestes construccions? Hipòtesi i debat. Altres descobertes: Sassari, Alghero i Palmavera.


7. Petra (Jordània) [28 febrer]
Petra, la “ciutat de color rosa”: plànol i principals descobertes arquitectònics. Jean Louis Burckhardt i la supervivència dels monuments antics. Altres patrimonis arqueològics de la Humanitat a Jordània: els castells del desert.


8. Lloc històric L’Anse aux Meadows (Canadà) [7 març]
Quan els víkings arribaren a Amèrica. Els Ingstad i la descoberta de la “Cova de les Meduses”. Arqueologia i museus de Terranova.


9. Antic lloc agrícola de Kuk (Papúa-Nova Guinea) [14 març]
Un jaciment prehistòric a la vall de Waghi. Canals, pous i l’origen de l’agricultura a Nova Guinea. Els pobles de les muntanyes Hagen i les seves tradicions mil•lenàries.


10. Eivissa, Biodiversitat i cultura [21 març]
Sa Caleta i Puig des Molins: els primers pobladors de l’illa. La Dama d’Eivissa i altres figuretes d’argil•la femenines. Principals jaciments arqueològics de les illes Pitiüses.

Entitats col·laboradores:

Logo-Segell-AUB-RGB_petit

Amics de la Unesco de Barcelona