Dia Mundial de la Filosofia

Dia Mundial de la Filosofia

Conversa entre JOAN-CARLES MÈLICH I LAURA LLEVADOT
LA FILOSOFIA I LA VIDA

JOAN-CARLES MÈLICH (Barcelona, 1961) és llicenciat en Filosofia i doctor en Filosofia i Lletres. Actualment és professor titular de Filosofia de l’Educació a la Universitat Autònoma de Barcelona.  Autor de diverses obres de filosofia, ètica i educació, el seu pensament es caracteritza per la configuració d’una filosofia antropològica de la finitud. Ha estudiat les situacions-límit, les expressions simbòliques, mítiques i rituals, la pedagogia de la memòria, la corporeïtat, la compassió i la crueltat. La seva filosofia gira sobretot al voltant de l’ètica que, a diferència de la moral, l’entén com una relació d’alteritat, com una resposta compassiva al sofriment de l’altre, que trenca els projectes i les expectatives del jo.

Les seves obres més rellevants són Filosofía de la finitud (2002; nova edició corregida 2012), La lliçó de Auschwitz (2004), Ética de la compasión (2010) i Lógica de la crueldad (2014). Els darrers anys ha publicat els dos primers volums de «Fragments filosòfics» titulats La lectura com a pregària (2015) i La prosa de la vida (2016). Recentment ha publicat “La fragilidad del mundo” (Tusquets, 2021).


LAURA LLEVADOT és professora de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona, Coordinadora del Màster en Pensament Contemporani i Tradició Clàssica i va ser la impulsora i directora del Festival de Filosofia «Barcelona Pensa». Ha estat investigadora al Søren Kierkegaard Research Centre de la Universitat de Copenhaguen, a la Howard and Edna Hong Kierkegaard Library (Minneapolis, USA), i a la Universitat de París 8 i professora convidada a la Universitat de Chile, la Universitat de Valaparíso i la Universitat de París 8. El seu interès actual se centra en les filosofies contemporànies de l’alteritat, la deconstrucció i les derivacions ètico-polítiques del pensament post fundacional.

És autora, entre d’altres, de Kierkegaard trough Derrida: Towards a Post Metaphysical Ethics (Davies Group Publishers, 2013), La philosophie seconde de Kierkegaard (L’Harmattan, 2012), i co-editora de Filosofías post-metafísicas: 20 años de Filosofía Francesa Contemporánea (UOC, 2012); Barcelone pense-t-elle en français? La lisibilité de la philosophie française contemporaine (Paris, 2016). Actualment dirigeix la col.lecció de Pensament Polític Posfundacional a l’editorial Gedisa, dins la qual ha publicat: Jacques Derrida. Democracia y soberanía (2020). Recentment ha coeditat amb Xiver Bassas, Pandèmik. Perspectives posfundacionals sobre contagi, virus i confinament (NED, 2021).


Amb el suport de:

Amics de la Unesco de Barcelona

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram