Cicle "Espais de reflexió en bioètica" - Conferència: "Reproducció humana: nous reptes"

Cicle “Espais de reflexió en bioètica” – Conferència: “Reproducció humana: nous reptes”

Conferència “Reproducció humana: nous reptes”, dins del Cicle Espais de reflexió en bioètica.

A càrrec de la Sra. Montse Boada, directora dels Laboratoris de Tractament de Reproducció Assistida de Dexeus Dona.

Aforament limitat. Cal reserva d’assistència (93 452 0552/info@amicsunescobarcelona.cat)


Vivim en una societat canviant en la que en pocs anys s’està experimentant un envelliment de la població i una caiguda de la natalitat. L’augment de l’esperança de vida i la tendència a endarrerir la maternitat, en el món occidental, en són la principal causa.

La reproducció assistida que va aparèixer com una opció per resoldre problemes d’esterilitat i ajudar a les parelles amb dificultats per a tenir fills, actualment té moltes altres aplicacions: facilitar la reproducció de persones sense parella o parelles d’un mateix sexe, donar opció a preservar gàmetes o embrions per a posposar la fertilitat a edats més avançades, evitar problemes genètics en la descendència, etc.

Quin paper jugarà la reproducció assistida en un futur? Seguirà sent una opció terapèutica, passarà a ser un mètode d’elecció, o serà la manera habitual de reproduir-se?  La solució no està en mans dels científics o professionals de l’àmbit de la salut sinó que és la societat qui ha de reflexionar, valorar i decidir cap a on vol anar.


Els nous reptes de la reproducció humana, els misteris del cervell, el futur de la genètica, el control de les nostres dades de salut, els problemes de la soledat i l’envelliment, el final de la vida… Aquests temes vinculats a la bioètica i a la vida humana generen un intens debat i han esperonat Amics de la Unesco de Barcelona (AUB) i la Fundació Víctor Grífols i Lucas a sumar esforços per organitzar conjuntament un cicle de conferències per debatre’ls amb profunditat. Per això han signat un conveni per engegar aquest programa -dins de la secció “Espais de reflexió” d’AUB que s’iniciarà el proper 1 d’octubre, precisament sobre la reproducció humana.

El conveni és important perquè suposa el treball conjunt de dues entitats emblemàtiques. Amics de la Unesco de Barcelona és la primera entitat Unesco creada a l’estat espanyol. Va ser fundada el 1959 per defensar els valors de la cultura, l’educació i la ciència. Continua sent, com aleshores, una associació independent basada en l’activitat dels seus socis, i un exemple de bona feina i servei al país des d’una catalanitat compromesa socialment.

La Fundació Víctor Grífols i Lucas està vinculada a la companyia Grífols, especialitzada en salut i medicina biològica, un referent mundial. La fundació es va crear per esperonar el debat i la reflexió sobre els aspectes vinculats a l’ètica i la salut. Aquest divendres, la directora general, Núria Terribas, i la presidenta d’Amics de la Unesco, Rosa Maria Pujol, han signat el conveni que farà possible el cicle. És un exemple de les moltes activitats  que es generen des de la societat civil.

(Article de Pep Martí a Naciódigital)

PROGRAMA DEL CICLE

1 octubre 2019 – “Reproducció humana: nous reptes

7 novembre 2019 – “El misteri del cervell humà

9 gener 2020 – “Cap on va la genètica?

6 febrer 2020 – “Qui gestiona les nostres dades de salut?

5 març 2020 – “Transhumanisme: l’ésser humà 2.0

2 abril 2020 – “Som el que mengem

7 maig 2020 – “Envelliment i soledat

4 de juny 2020 – “Final de la vida: qui decideix per mi?

Les sessions tindran lloc a la seu d’AUB (C/ Mallorca, 207 pral.) a les 19 h, a excepció de la sessió inaugural de l’1 d’octubre, que tindrà lloc al Palau Macaya (Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona).

En col.laboració amb la Fundació Víctor Grifols i Lucas (Soci protector d’AUB).

Palau Macaya (Pg. de Sant Joan, 108)

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram