Notícia UNESCO: Article de Pep Martí Vallverdú 4

La UNESCO condemna l’assassinat de dos periodistes dominicans

Una de les missions de l’agència de les Nacions Unides és la defensa de la llibertat d’expressió

El 14 de febrer passat, un pistoler va entrar a la seu de l’emissora de ràdio FM 103 de San Pedro de Macorís, a la República Dominicana, i va assassinar a trets els periodistes Luis Manuel Medina i Leónidas Martínez. El fet ha causat un fort terratrèmol en tot el país i ha tingut ressò internacional. La procuradoria de la República ha iniciat una investigació i s’apunten els vincles entre l’assassí i xarxes vinculades al narcotràfic. Els dos periodistes eren coneguts per la seva tasca en favor de causes socials i de denúncia. Una de les primeres reaccions al crim va venir de la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, qui va recordar la missió de l’organització en defensa de la llibertat d’expressió.

La veu de Bokova en la condemna a l’assassinat de periodistes s’escolta sempre que es produeix un fet d’aquest tipus. Fa uns dies era a Guatemala, on va caure a trets el periodista Manuel Salvador Villagran. El gener passat, a Hondures, un dels països amb més índex de violència d’Amèrica Llatina, on va ser mort a trets Igor Padilla.

A favor de la circulació lliure d’idees

La UNESCO té entre els seus objectius la defensa de “la lliure circulació d’idees per mitjà de la paraula i de la imatge”. És aquesta una missió que té per encàrrec de les Nacions Unides i que la converteix en la veu de l’ONU en la defensa de la llibertat d’expressió i de l’exercici d’un periodisme que actuï amb ètica i responsabilitat.

Una de les tasques més dures de la UNESCO és defensar la feina lliure dels professionals dels mitjans de comunicació, amenaçats en molts països del món. La Resolució 29 del 1997 de Condemna de la violència contra els periodistes va ser un posicionament molt clar en aquest sentit. L’agència de l’ONU disposa també d’un web dedicat als periodistes víctimes de la violència.Pep Marti

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram